01 września

Jak suszyć kwiaty: metody, przechowywanie



Suszone kwiaty mogą nam się przydać przy różnorodnych projektach. Możemy wykorzystać je do tworzenia kartek okolicznościowych, albumów na zdjęcia, bullet journala, pamiętników, biżuterii z żywicy, potpourri, bukietów i stroików. Dlatego zanim lato dobiegnie końca, warto rozejrzeć się po okolicznych łąkach, polach i lasach i przygotować sobie zapasy na zimę.


Suszenie kwiatów w domu nie jest trudne, choć w niektórych przypadkach nieco pracochłonne. W zależności od sposobu w jaki w przyszłości chcemy wykorzystywać nasze zbiory, możemy zdecydować się na jedną z poniższych metod.


1. W książce lub w prasce do kwiatów 

- niewielkie, delikatne kwiaty, płatki, liście, trawy, np.: tasznik pospolity, bratki polne, jaskier polny, gipsówka, tawuła, niezapominajki, hortensje.
- czas suszenia 2,3 tygodnie

Kwiaty przycinamy, segregujemy według grubości i układamy na papierze śniadaniowym jeden obok drugiego w sporych odstępach tak, by się nie posklejały. Następnie przykrywamy je drugim kawałkiem pergaminu i wkładamy pomiędzy kartki najlepiej grubej, masywnej książki, np. encyklopedii i dodatkowo przygniatamy czymś ciężkim. 
Kwiatki po wysuszeniu staja się bardzo delikatnie, dobrze więc przy ich przekładaniu używać pęsety.





2. W glicerynie

-   gałęzie krzewów i drzew z liśćmi i owocami, gałązki z kwiatami, pędy roślin iglastych, róże, paprocie, gałązki krzewów.
- czas suszenia od 5 dni do 3 tygodni

Glicerynę łączymy z wodą w proporcji 1:2 dokładnie mieszamy i wlewamy do wysokiego dzbanka. Łodygi roślin ścinamy pod kątem odrywamy dolne liście, wstawiamy do roztworu i umieszczamy w miejscu jasnym ale nie narażonym na silne słońce. Po wyjęciu z roztworu rośliny suszymy na ręczniku papierowym, jeśli nadal będą się lepić można je delikatnie opłukać woda.
Dzięki konserwowaniu w glicerynie kwiaty pozostają elastyczne, nie kruszą się i zachowują swój kształt. 





3. W żelu krzemionkowym, żwirku silikonowym, piasku

- pojedyncze kwiaty róży, wrzosy, zatrwian, jastrzębiec, kuklik.
- czas suszenia: od 2 do 4 tygodni

Dno dużego płaskiego pojemnika wysypujemy żwirkiem następnie układamy kwiaty i delikatnie zasypujemy je kolejną warstwą żwirku. Pudełko zamykamy i odstawiamy w ciemne, przewiewne miejsce. Przy tej metodzie rośliny nie tracą koloru są jednak kruche dlatego należy bardzo uważać przy ich wyjmowaniu.





4. W zawieszonych bukietach

- zioła, polne kwiaty, róże, jarzębina, zboża, zatrwian, gipsówka.
- czas suszenia od 7 do 14 dni

Kwiaty łączymy w bukiet, związujemy sznurkiem i wieszamy "do góry nogami" w zacienionym miejscu.. Pomiędzy bukietami należy zachować spory odstęp. Jeżeli chcemy być pewni, że rośliny zachowają kolor, możemy owinąć je w kokon z szarego papieru.







 Jak przechowywać suszone rośliny?

Kwiaty suszone w książkach można tam po prostu zostawić. Jeżeli jednak nasza kolekcja jest duża i często do niej zaglądamy wygodnym sposobem będzie poukładanie ususzonych kwiatków na białej kartce xero i wsunięcie ich do kieszonki foliowej. Dla ułatwienia dobrze jest naciąć kieszonkę wzdłuż dłuższego boku, ale wtedy kwiatki mogą się wysypywać, wiec trzeba przechowywać je poziomo np. w pudełku po butach.




Na kwiatki konserwowane w glicerynie i te suszone w żwirku przyda się plastikowy organizer na śrubki, najlepiej z możliwością przekładania przegródek.




 Na całkiem malutkie elementy sprawdzą się małe słoiczki podróżne do kupienia, np. w Rossmanie






2 komentarze:

  1. To jest najlepsze że można je wykorzystać na wszelakie sposoby i cieszą oko cały czas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny post! Dobrze się czytało!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Mobi handmade , Blogger