Papier czerpany

Papier czerpany został wynaleziony w Chinach w II w.n.e. W Europie papiernictwo rozwinęło się na szerszą skalę dopiero w wieku XV i było związane z wynalezieniem ruchomej czcionki i rozpowszechnieniem druku.  Początkowo do jego produkcji używano masy roślinnej, a z czasem również pulpy szmacianej. Nasz instruktaż przedstawia bardziej współczesną wersję papieru czerpanego, który możemy wykonać w warunkach domowych bez specjalnych urządzeń. Samodzielnie wykonane arkusze mogą przydać się np. do tworzenia zaproszeń, jako okładka notatnika lub obrazek włożony w ramkę.




Potrzebujemy:
- makulaturę,
- blender,
- krochmal,
- barwnik spożywczy,
- suszone kwiaty, liście.


Kartki papieru rwiemy na drobne kawałki, zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na noc, żeby dobrze nasiąkły.


Blenderem miksujemy papier do momentu, aż nie będą widoczne żadne skrawki. Najlepiej dokładać papier małymi partiami.


Papier powinien być zmiksowany bardzo dokładnie, aby stał się jednolitą masą.


Do masy dodajemy krochmal na zimno i dokładnie mieszamy.


Żeby papier wyglądał na bardziej "wiekowy", można dodać odrobinę żółtego barwnika spożywczego.


Masę wykładamy na stolnicę wyłożoną szmatką, która powinna wchłonąć nadmiar wody.


Masę równomiernie rozprowadzamy cienką warstwą i delikatnie ugniatamy.


Do ozdobienia papieru wykorzystałam suszone liście szparagu, zwanego częściej asparagusem.


Listki rozmieszczamy na masie i delikatnie wgniatamy.


Przykrywamy drugą szmatką i zaczynamy wałkować. Trzeba to robić delikatnie starając się uzyskać ta sama grubość na całej powierzchni.
Papier zostawiamy do całkowitego wyschnięcia u mnie trwało to ok 24 h.


3 komentarze:

  1. Fajny przepis, może kiedyś spróbuję taki zrobić:-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznaje, bardzo fajny pomysł;)) może i ja kiedyś znajdę trochę czasu;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Gorąco polecam, przygotowanie papieru czerpanego jest dosyć szybkie i niezbyt pracochłonne, a daje bardzo ciekawe efekty.

    OdpowiedzUsuń

Created by Agata for WioskaSzablonów. Technologia blogger.